Ugrás a fő tartalomra

4600 Kisvárda Mártírok útja 8.


06-45-488-031

Széchenyi 2020

Projektek


ERASMUS program a kisvárdai II. Rákóczi Ferenc középiskolában

Erasmus program - Németország:

A Kisvárdai SZC. II. Rákóczi Ferenc Szakközépiskola 2014. március 17-én szakmai alapképzésben résztvevő tanulók szakmai gyakorlata Németországban címmel benyújtotta pályázatát az Erasmus+ Mobilitási projektre.

A hét-kilenc hétig tartó külföldi gyakorlat célkitűzései között szerepelt a szakmai tapasztalatszerzés, a német szokások megismerése és nem utolsósorban a nyelvtanulás. Elősegítse az európai munkaerőpiacon történő mobilitást. Látókörük bővítésével esélyt szeretnénk biztosítani tanulóknak, hogy a megszerzett tapasztalataik révén több lehetőségük legyen a munkaerőpiacon.

A tanulók 2-4 fős csoportokban voltak a Rosenheimtől távol eső munkahelyeken. A csoportos elhelyezés előnye volt, hogy tudtak egymásnak segíteni, nem érezték magukat magányosnak, kisebb volt a honvágy. Hátránya, hogy az idegen-nyelv tudás kisebb mértékben fejlődött, mert egymás között magyarul beszéltek, illetve a jobb nyelvtudással rendelkező segítette a másikat.

A diákok fegyelmezetten, pontosan, megbízhatóan és nagyon jókedvűen dolgoztak. A hotelek és vállalkozások tulajdonosai elismerően nyilatkoztak a tanulók teljesítményéről és magatartásáról, munkájukkal nagyon elégedettek voltak.

Erasmus program - Olaszország:

Olaszországi szakmai tanulmányúton vettek részt a Kisvárdai SZC. II. Rákóczi Ferenc Szakközépiskola vendéglátó ipari szaktanárai, szakoktatói 2016 tavaszán. Az ERASMUS+ mobilitas munkaprogramon szakmai továbbképzésekre, tanulmányutakra került sor.

A program célja: a szaktanárok, szakoktatók szakmai fejlődése, nemzetközi körülmények között tapasztalat szerzése. A vendéglátó ipari szakmákban végzett tanulók ERASMUS + pályázat keretében olaszországi szakmai gyakorlatra felkészítése. A szakmai programban résztvevő tanárok: Balogh Katalin, Dér Sándorné, Tóthné Szabó Enikő

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a MARCO POLO G.E.I.E.- vel való együttműködés keretében olaszországi mobilitási szakmai programra pályáztak a diákok.

A 12.I Vendéglátás- idegenforgalom  szakközépiskolai osztályból a leérettségizett tanulók közül 7 fő sikeresen vehetett részt nyáron a felkészítő programban:

 • Adu Evelin
 • Batta Dávid
 • Deák Patrik
 • Juszku Adrienn
 • Karskötő Nikolett Kinga
 • Koch Levente
 • Orosz Attila

Az olasz nyelvet az  E-learning  tananyagra épített online oktatási video leckékből skype-on, nyelvtanár segítségével tanulták. Szakmai felkészültségüket iskolai szaktanárok segítették.

A sikeres vizsga után szeptember 1-től a program keretében 16 hetes Olaszországi  szakmai gyakorlaton vettek részt a LIGNANOI  Szállodai Konzorciummal kötött megállapodás értelmében 61 észak olaszországi  minősített szállodák egyikében szakmai gyakorlaton pincér vagy szakács munkaterületen.

Az ERASMUS+ mobilitas szakmai program 16 hetes olaszországi szakmai gyakorlatot biztosít oda-vissza utazással, szállással, teljes ellátással, olaszországi és hazai mentorálással, online olasz nyelvi felkészítő kurzussal, ösztöndíjjal  a 16 hetes tartózkodásra a program keretén belül.

A külföldi tapasztalat révén fejlődtek a diákok szakmai ismeretei, látókörük szélesedett. Új ismeretségekre tettek szert, kapcsolatokat építettek. Új technológiákkal ismerkedtek meg. Munkájuk során nagyfokú önállóságra tettek szert.KIMIKK
Erasmus+Határtalanul ProgramNyíregyházi EgyetemTEHETSÉG.HU
Széchenyi 2020

  • SZC logo fehér
  • Kisvárdai Szakképzési Centrum

   4600 Kisvárda Mártírok útja 8.

  • Telefon: 06-45-488-031

   E-mail: kisvardaszc@kisvardaszc.hu

   Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/006070


  2024Kisvárdai Szakképzési Centrum